Q
 

Undervisere og DJ's


På Copenhagen Queer Tango Festival 2011 kan du møde en række dygtige tangoundervisere og -dansere. De er alle etablerede navne i det internationale queer tango-miljø, og de har alle mange års erfaring inden for tangoens verden. Her kan du læse beskrivelser af underviserne.

Undervisere:
Sabine Berge og Charlotte Rivero (Sverige)
Daniela Feilcke-Wolff og Raimund Schlie (Tyskland)
Sabine Rohde og Bärbel Rücker (Tyskland/Danmark)
Helen "La Vikinga" Halldórsdóttir og Gunner Svendsen (Island/Argentina/Danmark)

DJ's:
Bärbel Rücker
Gunner Svendsen

Special guest:
Victor Hugo Diaz (Argentina/Danmark)


UNDERVISERE

Charlotte Rivero (tv) og Sabine Berge (th)Sabine Berge

Sabine Berge (th på foto), der oprindeligt kommer fra Tyskland, begyndte tidligt at føre i tango. Hun kender begge roller, elsker at danse i tæt omfavnelse og til musik med energi. Når der er gang i en milonga, er hun klar til at lede!

Sabine er meget inspireret af Susanna Millers undervisning i milonguero-stil. Hun har undervist sammen med Charlotte Rivero ved flere lejligheder siden 2001. De har undervist og optrådt til Stockholm Queer Tango Festival, Copenhagen Queer Tango Festival og til Stockholm Pride Festivaler.

Sabine har længe været en værdsat instruktør og kendt tango-profil i Stockholm og rundt omkring i verden, når hun har besøgt internationale tango-festivaler. Hendes fokus i undervisningen er forbindelse, omfavnelse, kvalitet i bevægelserne, følelse og flow.

Sabine underviser på festivalens workshops sammen med Charlotte Rivero d. 2., 3. og 4. september.


Charlotte Rivero

Charlotte Rivero (tv på foto ovenfor) er grundlægger af queer tango i Sverige. Hun startede med same sex-kurser i 2000 – med fokus på skiftende roller og partnere i dansen. Kurserne blev i 2005 koblet til queer teori og betegnet queer tango. Det første officielle queer tango-kursus i Sverige blev afholdt af hende og Sabine Berge samme år. Hun afholder ugentlige queer tango-kurser på hendes danseskole, Tangoverkstan – Roles In Motion, i Stockholm, og arrangerer den årlige Stockholm International Queer Tango Festival.

Charlotte har undervist/optrådt/holdt foredrag i hetero- og queer miljøer i en lang række lande – fra Rusland til Argentina. Hendes arbejde med at udvikle queer tango/køn/normkritisk pædagogik er anerkendt af officielle institutioner i Sverige. Hun arbejder som en indbudt gæstelærer med tango og queer/kønsteori på flere universiteter og andre institutioner i Sverige.

I undervisningen lægger hun vægt på dynamiske bevægelser, musikalitet og improvisation, nærvær i nuet, forbindelse og kommunikation med opmærksomhed på magtrelationer og kønsstrukturer. Udforskningen og legen med roller i dansen er central: fra tydelige roller, tydelig udveksling af roller til mere glidende/åbne/improviserede roller. Pædagogikken er baseret på queer/kønsteori, normkritisk tænkning, problembaseret læring og empowerment.

Charlotte underviser på festivalens workshops sammen med Sabine Berge d. 2., 3. og 4. september.

Mere information: Charlotte Rivero og 'Tangoverkstan – Roles in Motion'.


Daniela Feilcke-Wolff og Raimund SchlieDaniela Feilcke-Wolff og Raimund Schlie

Daniela og Raimund begyndte at arbejde sammen i 2005 under et længere ophold i Buenos Aires, som de besøger regelmæssigt. De betragter tango som et projekt med "en åben tilgang", som får folk til at vokse og opdage den legende måde, hvorpå tangoen kan forbinde de dansende.

Deres hjerte tilhører den traditionelle tango, hvor de finder et perfekt match af musik, intention og bevægelse. Ved hjælp af denne tradition, bruger Daniela og Raimund tango som en improviseret social dans, som tilbyder et kalejdoskop af følelsesmæssige og sensuelle muligheder. Den måde, de bruger begrebet "før og følg" på, omfatter kommunikation, bevidsthed og udveksling i den omfavnende bevægelse.

Daniela og Raimund arbejder som tango-lærere og DJ's i Berlin, Tyskland, på Mala Junta og andre steder på festivaler og ferier.

Daniela og Raimund underviser på festivalen d. 2., 3. og 4. september.


Sabine RohdeSabine Rohde

Sabine har danset og undervist i tango/milonga/tango vals i 26 år, begge roller - og alt derimellem. Hun har organiseret, danset og undervist med legender som Antonio Todaro, Pepito Avellaneda, Gustavo Naveira, Graciela Gonzalez og Helen La Vikinga. Senest har hun arbejdet sammen med Bärbel Rücker, Ezequiel Farfaro og Graciela Gonzalez.

Sabines ambition er at støtte den studerende i hans/hendes egen måde at finde den indre musik på, at skabe en ubesværet personlig stil og nyde forbindelsen til partneren, de andre dansere og dansegulvet.

Hun er uddannet Feldenkrais Practitioner med en baggrund i moderne dans og kontakt-improvisation.

Sabine underviser på festivalen sammen med Bärbel Rücker d. 3. og 4. september.


Bärbel RückerBärbel Rücker

Bärbel har danset tango siden 1997, undervist siden 1999 og turneret i hele Europa som danser og underviser siden 2006. Mellem 2006 og 2009 tilbragte Bärbel i alt 11 måneder i Buenos Aires, hvor hun dansede, underviste og udviklede sin egen tango-stil.

Hun har både undervist selv og sammen med andre tango-dansere, bl.a. Henrik Uldall (DK), Riku Kotiranta (S), Nicolai Farver (DK), Rafael Busch (D), Sabine Rohde (D/DK) og Antonio Midiri (I). Bärbel underviser på dansk, engelsk og tysk.

Bärbel underviser på festivalens workshops sammen med Sabine Rohde d. 3. og 4. september.

Mere information: Bärbel Rücker | Tanzbar.


Helen 'La Vikinga' HalldórsdóttirHelen "La Vikinga" Halldórsdóttir

Helen arbejder med den argentinske tango som en dans og et udtryk, men mest af alt som en kommunikation og en forbindelse til den anden i dansen – i både fører- og følger-rollen. Hun har undervist de sidste 10 år i Europa, Argentina og USA, og hun underviser i alt fra traditionel tango til queer tango. Det vigtigste for hende er at kunne kommunikere til den anden og at nyde tangoen.

Helen begyndte tidligst at danse begge roller i tango, og hun blev kendt som "La Vikinga" (vikingen) for at danse 'mandens' rolle på de traditionelle milongaer i Buenos Aires. I Buenos Aires har hun sin egen tangoskole, Escuela La Vikinga, hvor hun underviser både grupper og private i tango og milonga. Helen har arrangeret milongaer i både Sverige og i Argentina – i Malmø, milongaen 'Libertango'. I Buenos Aires, milongaerne 'La Vikinga' (en af de første alternative milongaer i Argentina), 'Italia Unita, Rough, Bien Pulenta' (den første homo-venlige og røgfri milonga i Argentina) og 'Mano a Mano' (en åben og tolerant traditionel milonga).

Udover undervisning, dans og organisering af tango, så designer og producerer Helen sit eget sko-mærke 'La Vikinga' – både sko og sneakers.

Helen underviser på festivalens workshops sammen med Gunner Svendsen d. 1., 2. og 4. september.

Mere information: 'La Vikinga' - facebook-side.

Gunner SvendsenGunner Svendsen

Gunner Svendsen er en sand pioner for tangoen herhjemme. Han er en af hovedpersonerne bag det comeback, som argentinsk tango har fået i de seneste år. Tilbage i 1991 organiserede han den første workshop med den originale argentinske tango i Danmark, og siden har han undervist og optrådt med argentinsk tango utallige steder både herhjemme og i udlandet.

Gunner danser en tango der spænder meget bredt, fra den meget tætte dansefatning, til en mere klassisk og åben tangostil, med elementer fra show-tango og den såkaldte tango-nuevo. Hans undervisning sigter primært mod at give deltagerne nogle gode forudsætninger for at kunne gå ud og danse på milongaer, dvs. skabe kontakt til partneren, lytte til musikken, improvisere med et vist figur- og trinrepertoire og have det sjovt på dansegulvet.

Gunner underviser på festivalens workshops sammen med Helen "La Vikinga" Halldórsdóttir d. 1., 2. og 4. september, ligesom han er DJ til milongaerne 1. og 4. september.


DJ

Bärbel Rücker Bärbel Rücker

DJ Bärbel Rücker | Tanzbar er en erfaren DJ, der har stået for musikken til et utal af arrangementer til tangofestivaler, maratons og milongaer i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Italien, Frankrig, Portugal, Tyskland, Slovenien, Schweiz, Ungarn og Ukraine. Hun bor og underviser i København.

Bärbels tango-DJ'ing består primært af sange fra de sene 1920'ere, 1930'erne og 1940'erne. Hun stræber altid efter at skabe en inspirerende atmosfære og fastholde et ubesværet flow på dansegulvet – med en musik, der er både romantisk, rytmisk, legende og fuld af overraskelser. Hendes evne til tilpasse sin musiksamling til de mange elementer, der tilsammen gør hver enkelt milonga til en unik oplevelse, er en del af Bärbels stil og kendetegn.

Bärbel står bag DJ-pulten til festivalens store galla-milonga lørdag d. 3. september i Vanløse.

Mere information: Bärbel Rücker | Tanzbar.
 
Queertango.dk